English  Deutsch
Alt er vand ved siden af Ærø     Find us on Facebook
     


Oplevelser på Ærø 

Tag med ærøtours til Ærø - en rigtig ø

 

Den 8. maj 2011

Den anerkendte historiker, Karsten Hermansen, Marstal , der bl.a. har skrevet flere betydende værker om Ærøs historie og senest sammen med forfatteren Carsten Jensen har skrevet opfølgningshistorien bag "Vi, de druknede" der bærer tiltlen "Vi sejlede bare" skriver om bogen: 

 

Allan Harsbo: Ærø Bogen… en tur til Ærø


   Allan Harsbos Ærø Bogen… en tur til Ærø er tydeligt inspireret af Politikens serie ”Turen går til…”. Det ses af formatet.    Men udover formatet har Ærø Bogen ikke meget med Politikens rejseserie at gøre. Ærø Bogen er helt sin egen og rummer ikke bare et væld af oplysninger om øens seværdigheder, men fortæller også massevis af anekdoter og små personlige erindringer, som viser, at her har vi ikke bare med en oversigtsbog at gøre. Det handler om hjerteblod!

   At det forholder sig sådan, kan man blive overbevist om, hvis man læser Harsbos forord, hvor han fortæller, at uanset hvor han har boet eller rejst, så har han altid sat afstande i forhold til de ærøske. 320 kilometer blev på den måde 32 ture frem og tilbage til Søby fra barndomshjemmet i Ærøskøbing.

   Opdelingen af bogen er meget overskuelig. Vi begynder i øst og ender i vest, fra Marstal til Søby med et ophold i Ærøskøbing, hvor de smukke, gamle huse udgør en særlig turistattraktion. Men vi får også noget mere. Vi får nemlig en oversigt over det, som Harsbo kalder ”Bag om Ærø”, nemlig øens historie, færgeforhold, skikke og traditioner, vedvarende energi, noget om kunstnere, klokkefrøer, klimaet, helligtrekonger, fastelavn og lidt om Ærø under den tyske besættelse.

   Behøver man som turist at vide noget om alle disse forhold? Nej, måske ikke, men viden giver som bekendt en helt anden forståelse af tingene. Oplevelserne bliver bedre og større.

   Bogens billeder er et kapitel for sig. Det er som at åbne en dør ind til et eventyr, hvor det ene smukke landskab eller gadebillede afløses af det andet. Det er øen, hvor solen altid skinner, og hvor naturen viser sig i spæde forårsgrønne og højsommervarme klæder, men aldrig i vintertøjet!

   Der er dejligt på Ærø. Det er noget de fleste ved, men når man får Harsbos bog i hånden, bliver selv tvivleren overbevist. Og Harsbo kommer langt omkring, men heldigvis uden at miste overblikket.

   Bogen henvender sig til turisterne, men de lokale kan også få stor gavn af at læse i Ærø Bogen, for der er nye historier til alle.

   Endelig er der et indstik med ærøske virksomheder bagest i bogen. Tanken er, at indstikket skal revideres hvert år, hvorefter man kan rekvirere det fra Turistforeningen. Med denne ordning bliver bogen ikke uaktuel, men fornyer sig hele tiden. Akkurat som øen selv.

   Bogen kan købes på www.turist-erria.dk. Endvidere forhandler Ærø Turist og Erhvervs kontorer på Ærø og samtlige boghandlere og museer på Ærø bogen. 

 

 

 

 

08. maj 2011